Takaisin Tomariin

Joulumme Suomessa päättyi loppiaiseen, kun lensimme Helsingistä Lissaboniin.

Paluu Tomariin oli epätodellista.  Päivällä koettu auringon valo ja lämpö vaihtuivat yöllä liki pakkaseen. Sähköpatteri tuotti lämpöä makuuhuoneeseen, mutta talo tuntui muuten kylmältä. Oliko tämä sitä, mitä haimme taloa ostaessa. Portugalilaisten väliaikaisen kylmän sietäminen vaatteita lisäämällä sisätiloissa on liian alkeellista tasaiseen sisälämpöön tottuneille. Koleat yöt lämpenevät vasta maaliskuussa.

Ei mikään ihme, että sähkössä säästetään, kun sähkön hinta on Portugalissa liki kaksinkertainen Suomen hintaan verrattuna ja liki kolminkertainen, kun Portugalin matalat palkat otetaan huomioon. Minipalkka on noin 550 euroa kuukaudessa ja keskipalkkakin vain noin 1200 euroa kuussa.

Syksyllä koettu lämpö tuli kuitenkin mieleen, kun saatoimmme syödä ulkona auringonpaisteen lämmittäessä suojaisat terassit iltapäivällä. Päivittäisellä kävelylenkillä ei takkia tarvita.

Ilmalämpöpumppu, se on kuitenkin hankittava. Kävimme paikallisessa ostoskeskuksessa, Wortenissa, niitä katsomassa. Säästöä pitäisi tulla tuntuvasti ja nyt odotellaan teknikkoa, joka tulee arvioimaan tarvittavan lämmitys- ja viilennystarpeemme. Sillä välin jatkamme talon ikkunoiden ja ovien kunnostusta ja maalausta.

Yläkerran sali

Yksi ajatus artikkelista “Takaisin Tomariin”

  1. Hei Tomar, Helsinki täällä! Joo, huomattiin kyllä että Etelä- Euroopassakin oli kylmät säät, säätiedotusten mukaan, mutta niin oli täälläkin koko loppu vuoden. Vettä satoi ja satoi melkein joka päivä, kosteaa, poikkeuksellisen pimeää on ollut ja mulla ainakin nivelet särki. Mutta nyt vaihtui pikku pakkasiin, 2-7 astetta, kuivaa, lunta ei ole vieläkään tässä rannikolla.Vaivatkin katos saman tien. Ja aurinko on näyttäytynyt useampana päivänä, mikä tuntuu aivan ihanalta. Koska valo lisääntyy huimaa vauhtia, mikäs tässä odotellessa kevättä.
    Teillä alkaa näyttää kuitenkin hyvältä tilanne, suurin alkuaikojen remppa ohi?? Vastaan tulee jokapäiväisiä juttuja, kuten lämmitys. Joskus ajattelin lähteä 3 kk viettämään sydäntalvella etelässä, mutta pitäis varmaan lähteä jonnekin Thaimaahan, et välttyis noilta kostea- kylmyys ongelmilta, varsinkin öisin, kyllä niitä ongelmia talvella on esim. Kreikassa ja Kanariallakin.
    Voikaa hyvin!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.